onsdag 11 december 2013

Avpixlandet - rätt eller kränkande åsiktsregistrering?

Tidningen Expressen publicerade nyligen namn på förtroendevalda sverigedemokrater samt enstaka chefer och företagare som under pseudonym skrivit rasistiska texter på nätforumen Avpixlat, Fria tider och Exponerat. Gemensamt för dessa forum är att inläggen i många fall är rasistiska, kränkande och ger uttryck för hot och våld mot svenska samhällets minoriteter såsom romer, muslimer och judar. SD-politiker och dess sympatisörer har länge förknippats med dessa nätforum. SD:s Jimmie Åkesson har kallat Avpixlat för den sunda delen av Sverigedemokratiska nätrörelsen och uttryckt: "Jag är väldigt tacksam för att de här människorna finns".  

Avpixlat saknar en ansvarig utgivare som kan åtalas eller stämmas för hets mot folkgrupp eller förtal, och har kritiserats för att sprida hat och främlingsfientlighet. I skydd av anonymitet har skribenterna kunnat gå till direkt angrepp mot invandrare och politiska motståndare. Då användarkontot på dessa forum är kopplade till specifika e-postadresser, har Expressen kunnat få fram vilka som står bakom inläggen. Flertalet har efter kontakt med Expressen erkänt att de skrivit under respektive pseudonym. Respektive persons inlägg går att läsa genom denna länk. . Förtroendevalda SD-politiker har tills nu förnekat sitt engagemang, undantaget riksdagsledamoten Kent Ekeroth som kunnat knytas till donationer adresserade Avpixlat.

Den pågående debatten nu är: Är det rätt att röja anonyma näthatare?

Skribenternas personliga integritetens anses kränkt, PK-media bedriver häxjakt, åsiktsregistrering, lagbrott. Dessa argument överöses i sociala medier av motståndare till  Expressens artikel. Så, gör expressen fel i att hänga ut dessa?

Vi har i Sverige åsiktsfrihet och rätt att få vara anonym. Inskränker dessa åsikter Sveriges lag, såsom förtal, hets mot folkgrupp, så ska man ställas till svars för det. Anonymiteten eller åsiktsfriheten finns inte i syfte att aktivt bryta mot lagen och därefter åtnjuta immunitet.

Det bör också göras en distinktion mellan gruppen förtroendevalda politiker, personer mer ledande roller i arbetslivet samt den grupp som SD:s Linus Bylund (stabschef pressavdelningen) på SVT Aktuellt kallar "idioter, bonnläpp". Som förtroendevald har de ett ansvar för den politik och värderingar som de uppgett att de står för. Därav finns i demokrati och rättsstat inte utrymme för antirasistisk fasad för röstfiske, parallellt med rasistiska värderingar och uppmanande till våld under pseudonym. Av den anledningen är det rätt att avslöja de som har andra politiska värderingar än vad de gått i val för. Detta såväl för de som röstar på dessa som sina förtroendevalda, som resterande majoritet av svenska samhället som respekterar människors lika värde.

När det gäller icke förtroendevalda såsom företagsledare eller personer med ledande befattningar, så bör deras roll i arbetslivet beaktas.De ska förväntas respektera lagen om människors lika värde. När det uppenbart inte är så, såsom de fall Expressen publicerat, är det publicistiskt försvarbart att publicera dessa namn. Med deras inskränkta värderinger i inläggen på Avpixlat kommer de sannolikt inte bedöma arbetssökande på samma villkor, oaktat tro eller etnisk bakgrund. Det uppenbaras ju även att personer med dessa rasistiska åsikter inte enbart kommer lågutbildade arbetarklassen utan från större delen av samhällsskiktet.

Det kommer sannolikt fortsätta finnas forum för högerextrema och anarkister på nätet, och åsiktsfriheten ger dem rätt att få uttrycka sina åsikter anonymt. Det bör dock kunna vidtas lagliga åtgärder mot de som anonymt uttrycker åsikter som bryter mot lagen, oavsett om det är förtal, hets mot folkgrupp eller uppmanande till våld. Idag finns väldigt begränsade möjligheter till att ingripa mot rasistiska och fascistiska nätforum. Det borde ställas kvar på forum-administratörer att utesluta medlemmar, och vid brottsmisstanke bistå polisen med uppgifter. Detta handlar om att upprätthålla lagen, inte om nån häxjakt på "fritänkare".

Angående häxjäkten utav PK-media, vill SD mena på att dessa värderingar om invandrare finns inom alla politiska partier. De tar gärna upp valstugereportaget där M-politiker inför Janne Josefsson försade sina rasistiska åsikter när inspelningen ännu inte avbrutits. Den distinkta skillnaden är att både partiet och väljarna tog avstånd från dessa åsikter. När får vi höra lika tydliga fördömanden från SD:s väljarkår, istället för självömkan?

Att Expressen tjänar pengar på att sälja fler lösnummer i samband med detta avslöjande, förtar inte vikten av detta avslöjande. 

S 1,2,3,4, E 1.2.3.4 A 1.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar